Online imamo:
10 gosta


  Linkovi:
 

 
   

Povijest Bridža u Samoboru

Športski bridž klub Samobor prvi puta je registriran 15. svibnja 1985. godine, kao sekcija Šah kluba Samobor. Bridž se u Samoboru međutim počeo igrati već godine 1955. Na početku igranja bridža kakav je u to vrijeme postojao bili su brača Urli i gđa. Nikica Reiser. Braća Urli, najstariji Matko i blizanci Marijan i Ivo su pregledavajući stranu literaturu naišli na zanimljive članke o nekakvoj novoj igri Bridž. Nakon prvih pokušaja da se savlada ta komplicirana kartaška zabava, koju su naizmjence kombinirali s igrom tenisa na Raizerovom (kvart u gradu Samoboru), je ta četvorka dobro koristila slobodno vrijeme, jer se Bridž i Tenis igraju u parovima. Saznanje da se u Hrvatskoj u Židovskoj opčini u Zagrebu, Palmotićeva ulica igra ne samo Raber Bridž, nego i nekakav drugi natjecateljski (Contrakt Bridge), privuklo je pažnju naših Samoboraca. Među prvim sljedećim pionirima natjecateljskog bridža značajno se zainteresirao Boris Šver, koji je već imao športska priznanja u šahu. Intelektualna sredina u Samoboru prihvatila je Bridž kao zabavu, ali i ozbiljnu intelektualnu vještinu, pa se brzo priključuju novi igrači (sudionici igre Raber bridža) i natjecatelji (sudionici natjecanja u Bridžu).

Među tim pionirima bridža bili su: Ivo Jednačak, Antun Pavlin, Davor Šančić, Stjepan Gregurić, i sada već pokojni: Zlatko Šver, Marijan Jednačak i Marijan Hetler. U spomen njima, klub svake godine priređuje natjecanje pod nazivom "Memorijalni turnir". Kada su se organizirala velika Bridž natjecanja na njima su sudjelovali Ivo Urli i Boris Šver, često u Sloveniji, a i u svijetu, koji je već Bridž uvrstio kao športsku disciplinu, pa se Bridž igrao i kao olimpijski šport, a održavana su i svjetska prvenstva, kao i danas!

Te, 1985 godine Gordan Borovčak je pohađao tečaj Bridža u Zagrebu, doselio u Samobor i ushićen svim vezanim uz Bridž osnovao ovaj klub. Zlatko Šašek i Anđelko Bilušić veliki igrači i autori prvih Bridž priručnika za početnike ali i znalce, su mu pomogli, pri otvaranju kluba. Nažalost sada su i oni pokojni.

Prvi samoborski turniri počeli su se igrati pod nazivom: „Ljetno otvoreno Bridž prvenstvo Samobor“ od 2. srpnja – 24. rujna 1985. Igralo se u prostoru hotela „Lavica“ u velikoj dvorani.

Nije trebalo puno vremena da Gordan organizira prvi tečaj Bridža u Samoboru. Provjereni majstori u ovom športu, pomalo skeptični, promatrali su budno kako taj tečaj napreduje, a kako je Gordan imao pedagoške predispozicije, tečaj je uspješno završen, a majstori su nastavili educirati mlade novopečene igrače!

Najmlađa polaznica tečaja Nikica Šver (14 god.), već je dugo u Europi hrvatska reprezentativka, ima svjetski rejting, te ima kategoriju: međunarodni majstor bridža. Nakon završenog tečaja prvi bridž ozbiljni koraci počeli su 3. prosinca 1985, na Samoborskom Bridž Trajalu. Sudjelovao je veliki broj natjecatelja u dvije lige. Sveukupni pobjednici u prvoj ligi Ivo Urli i Marijan Jednačak, a u drugoj Dunja i Nikica Šver. U prelijepom prostoru obitelji Šver (Bridž taverna – veliki uređen tavanski prostor), već je bilo teško naći mjesto za igru, jer tada registriranih 44 člana kluba, redovito je igralo i nije ih većinu smetalo dolaziti na turnire u Samobor.

Športski bridž klub Samobor počinje samostalno djelovati 10. ožujka 1994. Klub postaje ozbiljna športska udruga registrirana u prvoj županijskoj knjizi pod brojem 1. Prvi predsjednik kluba Nikola Petković. Nažalost danas pokojni. Tajnik kluba Melita Gregurić. Klub tada ima 14 članova. Igra se u Domu umirovljenika, pa u Š.A.R.M.-u i konačno na sadašnjoj adresi sjedišta kluba Senjska 3. Predsjednici kluba su se izmjenjivali od Nikole Petkovića, Nikice Grgurića, Melite Gregurić i sadašnjeg predsjednika Ivana Gluščića.

U godišnjem kalendaru klupskih posebnih događaja – tradicionalni turniri su:

  • „Fašnik“ - Samoborci njeguju tu tradiciju stoljećima, pa i u bridžu se maskiraju u vrijeme fašnika,
  • „Memorijalni turnir“ - pionira Bridža u Samoboru - kraj travnja,
  • „Samobor Open“ - otvoreni nagradni turnir za sve koji vole Bridž i Samobor - početak lipnja,
  • "Dani Samobora" - otvoreni nagradni turnir povodom povelje slobodnog grada Bele IV 1242 - kraj listopada,
  • „Martinje“ - Samoborci piju vino z lonci, a turnir se održava oko 11. studenog,
  • „Božićni turnir“ - Najbliže Božiću i Novoj godini. Otvoreni turnir s podjelom svih nagrada tekuće godine.

Suradnja sa Samoborskim športskim savezom je godinama odlična, a imaju razumijevanja za Bridž i naš klub. Turistička zajednica Samobor uvijek pruža podršku našim aktivnostima.

© • Izrada: Miljenko Mogulić 2013.g. e-mail: miljenko.mogulicgmail.com     Dizajn: Gordan Borovčak